Lunds kammarkör © 2009-2021 

Lunds kammarkör
Lunds kammarkör - blandad kör från Lund

 

 

Om kören »

 

Om dirigenten »

 

Tidigare dirigenter »

 

Medlemmar »

 

Repertoar »

 

 

 

 

Eva Svanholm Bohlin

1984 - 2003

 

Eva Svanholm Bohlin har varit synnerligen aktiv i Lunds körscen i flera decennier nu. Hon är grundare till ett stort antal körer, bl a Lunds kammarkör som hon startade 1984. Eva var körens ledare i tjugo år fram till höstterminen 2003. Terminen därpå tog Håkan Olsson Reising över ledarskapet för kören. Under Evas ledning var kören på turné i USA, Asien och Europa och deltog framgångsrikt i ett antal körtävlingar. Det finns flera inspelningar av kören under Evas ledning.

 

Håkan Olsson Reising

Vårterminen 2004 - höstterminen 2011

 

Håkan Olsson Reising, född 1961, är civilekonom, men även utbildad i musikvetenskap vid Lunds universitet. Han har lång erfarenhet som körsångare i Lunds Studentsångförening, Lunds Kammarkör, Helsingborgs Kammarkör, Lunds Vokalensemble och Malmö Kammarkör. Håkan har studerat dirigering för professorerna Dan-Olof Stenlund, Erik Westberg och Stefan Parkman bl.a. Under 1980-talet var han vice-dirigent i Lunds Studentsångförening och Lunds kammarkör, och 1989 startade han Lunds Vokalensemble som han dirigerade fram till hösten 1993. I april 2004 övertog han ledarskapet i Lunds kammarkör efter dess grundare, Eva Svanholm Bohlin. Han lämnade över dirigentskapet till Daniel Åberg i oktober 2011.

 

Under Håkans ledning har Lunds kammarkör varit på internationell turné i USA, Spanien, England och Italien. Samtidigt blev ett stort antal resor inom Sverige till bl a Stockholm, Västerås, Halland, Östergötland och Småland. I juli 2011 deltog kören framgångsrikt i körtävlingen Musica sacra a Roma, där man kunde säkra en guldmedalj i klassen för blandad kör, en silvermedalj i klassen för damkör samt deltagande i festivalens grand prix.

 

Håkan har också komponerat ett flertal verk för blandad kör, manskör och damkör. Lunds kammarkör, Flickkören Korallerna, Lunds Studentsångförening och Lunds Vokalensemble har alla uruppfört verk av Håkan.

 

Daniel Åberg

Vårterminen 2012 - vårterminen 2018

Daniel Åberg, född 1976, har en gedigen körbakgrund; han började som sjuåring sjunga i Uppsala Domkyrkas Gosskör och har därefter sjungit i ett flertal av Uppsalas körer. Så småningom kände han en önskan att börja dirigera, och ledde under fyra år Gästrike-Hälsinge Nationskör i Uppsala, innan han blev dirigent för Uppsala Vokalensemble 2001. Samtidigt var Daniel anställd som biträdande dirigent för Uppsala Domkyrkas Gosskör. Daniel har studerat kördirigering vid Uppsala universitet för Stefan Parkman, och avlade 2006 körpedagogexamen från Kungliga Musikhögskolan, där lärare var bland andra Karin Oldgren och Anders Eby.Parallellt med detta har Daniel också avlagt en musikerexamen i solosång med tonvikt på tidig musik, från Kungliga Musikhögskolan - han framträder ofta som solist i framför allt barockmusik som Bachs, Händels och Monteverdis större verk, men även vid modernare uppföranden av till exempel Orffs Carmina Burana, mässor och oratorier av Haydn och ny musik; han har framträtt som solist med bland andra Concerto Copenhagen, DR Underholdningsorkestret, Musica Vitae och Gävle symfoniorkester samt Danmarks Radios Vokalensemble, där Daniel är anställd som sångare sedan 2007.

 

Staffan Holst

Höstterminen 2018 - vårterminen 2019

Staffan Holst är uppväxt i Uppsala men bosatt i Malmö. Staffan har studerat musikvetenskap vid Uppsala universitet samt kör- och orkesterdirigering som huvudinstrument med piano och cembalo som bi-instrument vid Musikhögskolan i Örebro och senare också Musikhögskolan i Göteborg. Tongivande lärare har varit Robert Sund, Solvieg Ågren, Jan Yngwe och Eric Ericsson.Staffan började tidigt verka som kördirigent men har sedan lång tid tillbaka ägnat sig mycket åt orkesterdirigering. Bland annat har Staffan arbetat stadigvarande med f.d. Halmstad Kammarorkester, f.d. Söndrums Blåsensemble och med olika projektuppdrag inom militärmusiken och olika orkesterföreningar. Förutom dirigering är Staffan en aktiv korist och har också verkat som arrangör och pianist inom den mer populärmusikaliska genren.